Als imme merk ik dat de bijen het moeilijk hebben. Ze fungeren als een kompas over hoe het gesteld is met onze natuur. Steeds meer heeft de bij met ziektes en vijanden te maken.
Een 20 jaar geleden is de varroamijt komen opdagen, deze parasiet tast de bijen aan. Het is een hele zoektocht geweest om van deze mijt af te geraken, en we zijn er nog niet van af...
Nu is er een nieuwe vijand zijn opmars aan het doen, de aziatische hoornaar. Op zich een hoornaar die zelf ook wilt overleven en toevallig hier is terecht gekomen. Natuurlijk wilt deze overleven, en verspreiden.. dit is nu eenmaal de natuur steeds overleven en evolueren ....
De aziatische hoornaar voedt zich met eiwitten van insecten, van onze inheemse insecten. Een gemakkelijk prooi voor de A H , daar het prooi deze vijand nog niet kent. Een bijenkast is dan ook een groot warenhuis voor de aziatische hoornaar, gemakkelijk een hoop voedsel op één plek...
Met de nare gevolgen dat deze hoornaar enorm vruchtbaar aan het toenemen is, snel verspreid en de bijen héél erg doet verzwakken of zelfs volledig verdelgd.
Het is van belang om er nu snel bij te zijn, om onze bijen, en niet enkel honingbijen maar alle bijen en insecten, te beschermen. Want eigenlijk zijn we al te laat... wat we kunnen doen is de groei van de A H zoveel mogelijk vertragen. En dit zodat de bijen tijd hebben om te wennen aan een nieuwe vijand.
Dit jaar zal je nog véél over de aziatische hoornaar te horen krijgen. Vele imkers zullen afhaken, honing zal duurder en schaarster worden... Hou het nieuws in het oog, en indien je kan en wenst: probeer een handje mee te helpen... Vraag eens bij imkers in de buurt waar je mee kan helpen.
Waarom is de Aziatische hoornaar schadelijk?
De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een wespensoort uit zuidoost China. Sinds 2016 is de soort ook aanwezig in België. We noemen ze een ‘invasieve exoot’:
- De soort kwam hier oorspronkelijk niet voor, maar neemt nu snel in aantal toe en is al verspreid over geheel Vlaanderen.
- Ze valt honingbijen en andere inheemse insecten aan, die onze bloemen en planten bestuiven.
Duidelijke informatie kan je vinden op
eveneens informatie waar je nesten of aziatische hoornaars kan melden.
Reactie plaatsen
Reacties