Ik ga me er aan wagen, een lekkere honingwodka te maken.
Mijn vader Jan Reszczynski, was erom bekend, honingwodka, kwam je bij hem langs dan heb je het waarschijnlijk wel geproefd.
De lekkere zoete en kruidige, gezonde honingwodka.
Hij had een goed recept hiervoor, deze hing aan de muur in een kadertje. met een leuk versje erbij.
Maar door omstandigheden, familiale verwikkelingen kan ik er niet meer aan geraken. En toch, mijn ziel roept er naar om dit ook zelf voort te zetten. Ik heb nog een kleine hoeveelheid( lees, een bodem van een fles) om eventueel te vergelijken.
In mijn zoektocht naar dat ene recept ben ik gestoten op een heel leuk artikel in het pools dat ik vertaald heb. hopelijk valt het artikel wel mee, en wie weet kom ik bij jou op bezoek en kan ik proeven van jouw krupnik!
na zdrowie!
Krupnik - oude Poolse honingwodka
Amberkleur met gouden glans, complex, honingkruidig aroma met prominente tonen van kaneel, gember en kruidnagel, zoete, dikke en verwarmende smaak van kruiden en honing. De buitengewone ervaring bij het proeven van dit drankje is zo uniek dat het niet met enig ander drankje kan worden verward.
Dankzij de uitstekende eigenschappen was het een typisch drankje dat in de tijd van het Pools-Litouwse Gemenebest in huizen in Polen en Litouwen werd bereid. In de afgelopen eeuw is de populariteit ervan aanzienlijk afgenomen, wat onbegrijpelijk is, vooral omdat krupnik heel eenvoudig wordt gemaakt met gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten.
Geschiedenis
Toen er in het middeleeuwse Europa sterke alcohol, geproduceerd door distillatie, verscheen, was suiker nog steeds een zeldzaam goed, te exclusief om te worden gebruikt om brandende wodka's van slechte kwaliteit op grote schaal te zoeten. Daarom lag het voor de hand om voor dit doel de gemakkelijker verkrijgbare bijenhoning te gebruiken. Vanaf hier is het slechts een stap naar honing wodka's, waarin bijengoud het belangrijkste ingrediënt is geworden dat de smaak en geur van de drank bepaalt. Door de eeuwen heen zijn er in veel landen talloze versies van honingwodka's gemaakt, die erg populair zijn. Aan de rivier de Vistula was het niet anders: in oude Poolse huishoudens maakten de gastheren er vaak een erezaak van om krupnik te maken, die nog lang in de herinnering van de gasten zou blijven.
Naast traditioneel gemaakte wodka waren honingdranken, die in slechts een paar uur op dezelfde manier als punch werden gemaakt, erg populair. Soms werd geflambeerd: honing, alcohol en kruiden werden in een groot vat gemengd en in brand gestoken. Onder invloed van hoge temperaturen vond gedeeltelijke extractie plaats van aromatische stoffen uit kruiden en wortels. Het spectaculaire visuele effect ging gepaard met de aangename geur van kruiden die zich door de kamer verspreidde. Toen het mengsel voldoende was "ingewerkt", werden de vlammen gedoofd en werd de nog hete drank gegoten.
Een andere methode was het plaatsen van een soortgelijk mengsel in een pot met deksel, het dichten van de gaten met deeg of brood en het verwarmen van het mengsel in de oven of op het fornuis. Ook hier zorgde de hitte voor het versneld vrijkomen van aroma's uit de kruiden, de wodka begon te koken en er kwamen stoomstromen vrij via de lekken in de pot. Het vat werd terzijde gezet en na afkoeling ceremonieel ontzegeld, waardoor de kamer zich vulde met een intens kruidig aroma, wat aan het huishouden bekendmaakte dat de drank klaar was voor consumptie. Deze methode was riskant omdat de alcoholdampen die tijdens het verwarmen uit de pot ontsnappen gemakkelijk vlam konden vatten, vooral als een ongeduldige drinker het deksel voortijdig opende. Verbrand haar duidde op een delinquent die het had aangedurfd het ritueel te doorbreken.
De bovenstaande recepten zijn, afgezien van het interessante sociale aspect, vooral verleidelijk vanwege de snelheid van bereiding, maar er moet worden opgemerkt dat de op deze manier verkregen drank alleen maar een vervanging voor krupnik kan worden genoemd, omdat niets een voldoende lange rijping kan vervangen. proces. Gedurende deze tijd "rijpt" de wodka - de aanvankelijk merkbare individuele ingrediënten beginnen zichzelf te ordenen tot een samenhangend, harmonieus geheel.
Ingrediënten
bijenhoning - het beste is milde multiflorale, linde, acacia, enz. Honingen met een sterk aroma, zoals boekweit of honingdauw, worden niet aanbevolen omdat ze het karakter van het eindproduct volledig kunnen domineren.
geest – het moet sterk zijn, in het bereik van 60-95%. Standaard 40% wodka is te zwak - na toevoeging van honing neemt het alcoholgehalte te veel af.
kruiden – verkrijgbaar in hypermarkten, kruidenwinkels en online winkels met oosterse specerijen, die tegen zeer aantrekkelijke prijzen worden aangeboden (vooral vanille!).
zuurheid – om de zoetheid van wodka te doorbreken, kan deze worden vervangen door citroensap.
karamel, d.w.z. "verbrande" suiker - wordt gebruikt om de wodka te kleuren.
water – bij voorkeur gekookt.
Product.
Om alle geur- en smaakstoffen in de specerijen volledig te kunnen benutten, zijn enkele weken alcoholische maceratie nodig. Voor dit doel worden kruiden en wortels gegoten met 100-150 ml alcohol met een sterkte van ongeveer 60% en gedurende 2-3 weken in een goed gesloten pot bewaard, waarbij de inhoud van tijd tot tijd wordt geschud. De grondstof moet goed worden gemalen met een vijzel of koffiemolen. Vervolgens wordt de vloeistof uit het sediment afgegoten, eventueel gefiltreerd door een gaasfilter. Er wordt een zogenaamde mortel verkregen, die bij het mengen van wodka naar behoefte aan de rest van de ingrediënten wordt toegevoegd. Het moet op een koele en donkere plaats worden bewaard.
Een goede bereiding van krupnik begint met het oplossen van honing in water. Het resulterende mengsel wordt aan de kook gebracht en het opkomende gruis wordt verwijderd. De kookpot moet groot genoeg zijn, omdat honing heel gemakkelijk overkookt. Tegenstanders van elke thermische verwerking van honing kunnen het koken overslaan, maar dit resulteert meestal in problemen met de helderheid van de op deze manier verkregen wodka. Vervolgens wordt een deel van de mortel, zuur en spiritus aan de vloeistof toegevoegd en wordt het mengsel grondig gemengd. Als de wodka niet erg aromatisch is, voeg dan kruiden toe. Als het echter flauw is, moet u de dosis zuur verhogen. De kant-en-klare krupnik wordt in een glazen kan of een grote pot gegoten en gelaten om te klaren. De laatste fase is het bottelen.
Het grote voordeel van zelfgemaakte wodka, maar ook van alle zelfgemaakte lekkernijen, is dat je het recept kunt aanpassen aan je eigen smaakvoorkeuren. En ja, als we de voorkeur geven aan een iets zwakkere wodka, verminder dan alsjeblieft de hoeveelheid sterke drank. Als we de geur van kruidnagel ondraaglijk vinden, geen probleem, laten we deze dan weglaten bij de productie.
Recepten
Met elk recept hieronder kun je ongeveer 2 liter wodka maken. Als u een ander volume wilt instellen, kunt u de ingrediënten eenvoudigweg opnieuw berekenen.
Standaardversie - de meest voorkomende, de verkregen krupnik vertoont typische kenmerken van deze soort.
Set:
- 0,5 l bijenhoning
- 0,5 liter water
- 1 liter sterke drank
- een snufje citroenzuur
Mortier:
- kaneelstokje
- 8 kruidnagels
- een klein stukje gember
- 1 nootmuskaat
- schil van 1 sinaasappel (zonder albedo)
- 5 pimentkorrels
Premium-versie - nobeler dan de standaardversie, minder pittig, maar complexer en verfijnder, waaronder: dankzij de toevoeging van vanille.
Set:
- 0,7 l bijenhoning
- 0,4 liter water
- 1 liter sterke drank
- 2 theelepels citroensap,
Mortier:
- kaneelstokje
- vanillestokje
- 5 kruidnagels
- een klein stukje gember
- 1 nootmuskaat
- 8 kardemomzaden
De Samogitische versie - goedkoper dankzij het vervangen van een deel van de honing door suiker, maar tegelijkertijd uiterst interessant door het gebruik van lokale kruiden zoals wijnruit, jeneverbes of rozenblaadjes.
Set:
- 0,2 l bijenhoning
- 0,35 liter water
- 200 g suiker
- 1,25 liter sterke drank
Mortier:
- 1 rol kaneel
- een paar blaadjes wijnruit
- 1 nootmuskaat
- 4 kruidnagels
- 5 jeneverbessen
- bloemblaadjes van 1 tuinroos
- een klein stukje gember
Łopaciński's versie - krupnik gemaakt volgens een soortgelijk recept, won een gouden medaille in de tincturen- en likeurenwedstrijd tijdens de Winemakers 'Rally in Wysowa-Zdrój in 2008. Het originele recept dateert van rond 1920. Het onderscheidt zich voornamelijk door het gebruik van foelie.
Set:
- 0,6 l bijenhoning
- 0,3 liter water
- 1,1 liter sterke drank
Mortier:
- 1 en 1 kaneelstokje
- 6 kruidnagels
- 1 nootmuskaat
- 4 foeliebladeren
- vanillestokje
Reactie plaatsen
Reacties