Wat is er mis met de honing?

Gepubliceerd op 25 februari 2024 om 09:46

Honing

Consument

Sommige landen hebben een overschot aan honing, en verkopen deze goedkoop. Grote winkelketens en producenten kopen deze honing op.

De consument wenst steeds identieke honing, dus wordt er honing gemengd, zodat het potje honing in de winkel quasi identiek is. Dit is ook zo voor koffie, thee, wijn, whisky… en zoveel meer… alles opdat men steeds dezelfde smaak en kwaliteit zou kunnen hebben. Wij consumenten wensen graag éénzelfde smaak.  Dit terwijl honing heel erg afhankelijk is van wat er op dat ogenblik bloeit en wat er dan gehaald wordt.

Beschermde naam

Honing is een beschermde naam:

honing: de natuurlijke zoete stof, bereid uit bloemennectar of uit afscheidingsproducten van levende plantendelen of uitscheidingsproducten van plantensapzuigende insecten op de levende plantendelen, welke grondstoffen door de bijensoort Apis mellifera worden vergaard, verwerkt door vermenging met eigen specifieke stoffen, gedeponeerd, gedehydreerd, en in de honingraten opgeslagen en achtergelaten om te rijpen;

1De waren, krachtens § 3 aangeduid als honing, bloemenhoning, nectarhoning, honingdauwhoning, raathoning, raatbrokken in honing, brokhoning, lekhoning, slingerhoning, pershoning of gefilterde honing voldoen aan de volgende vereisten:

a.de waar heeft een normale geur en smaak;

b.de waar vertoont geen begin van gisting;

c.de waar is zoveel mogelijk vrij van organische of anorganische vreemde bestanddelen;

d.de waar is niet op zodanige wijze verwarmd dat de natuurlijke enzymen zijn vernietigd of in aanzienlijke mate onwerkzaam zijn gemaakt;

e.de zuurtegraad van de waar is niet kunstmatig gewijzigd; en

f.aan de waar zijn geen pollen noch enig ander bestanddeel dat specifiek is voor honing onttrokken, tenzij dit bij het verwijderen van vreemde anorganische of organische stoffen onvermijdelijk is.

2Het eerste lid, onder f, is niet van toepassing op de krachtens § 3 als gefilterde honing aangeduide waar.

3De krachtens § 3 als bakkershoning aangeduide waar voldoet aan de volgende eisen:

a.de waar is zoveel mogelijk vrij van organische of anorganische vreemde bestanddelen; en

b.de zuurtegraad van de waar is niet kunstmatig gewijzigd.

 

 In sommige landen is er geen regelgeving over wat honing is. Dis is hier in België en Nederland wel, en zou ook in Europa gelden.

In bepaalde landen geven ze de bijen continue suikervoeding om deze om te zetten in honing. Ook is het goedkoper om een suikersiroop te maken die op honing lijkt. Onlangs was er een uitvinding: honing gemaakt van paardenbloemsiroop…

Toevallig(of misschien niet), in ieder geval op één of andere manier komt deze in Europa op de markt als honing.

De grote concerns kopen goedkoop honing aan(uiteraard, ze willen er iets aan verdienen), en mengen deze om in ons land als honing te verkopen. Zo lees je op de potjes in het warenhuis: gemengde honing (eu en niet eu).

 

Lees de etiketten

Ik stel voor dat je in je warenhuis even de etiketten van de honing onderzoekt, en leest wat er op staat. Want daar zijn ze voorlopig wel keurig in: ze zetten de herkomst er op. Al is er nog een zekere

vraag dat ik me stel: zijn alle Eu landen op de juiste manier bezig?

“Koop geen honing  buiten de Eu, en nog beter koop honing lokaal van een imker.”

Koop honing bij jouw imker

De les bestaat er in: koop geen honing in de winkel, maar ga op zoek naar een imker in jouw buurt!

En zelfs bij de imker in jouw buurt wordt honing behandeld, wellicht niet gemengd met suiker(dat hoop ik toch), maar verwarmd, geroerd, gerijpt en gemengd, dit om jouw honing de juiste consistentie en smaak te geven, want jij bent de consument.

En ik zwijg nog over de verschillende behandelingen tegen ziektes en parasieten met chemische middelen, soms goed gedaan, je zal geen residuen in de honing vinden, maar soms verkeerd gebruikt. Er komt wel wat chemie in de honing terecht( de hoeveelheid is heel miniem).

suikersiroop

En ja de imker neemt honing af van de bijen, maar de bijen zouden de winter niet halen indien ze geen voorraad suiker zouden hebben, dus voedt de imker zijn bijen met suikersiroop/suikerwater( ook daar zijn verschillende producten beschikbaar). Normaal gezien zou deze suikersiroop nooit als honing worden geoogst. De honing wordt  geoogst door er een speciale honingbak op het volk te zetten( een deel van de bijenkast), daar bouwen de bijen hun honingraten op, en in principe komt er hier geen suiker aan te pas. De suiker is er enkel tijdens de winter. Het zijn de honingraten die dienst doen voor de honingproductie. Het deel van de bijenkast waar het volk zit, met eitjes en larven, daar waar de jonge bijen geboren worden zal nooit dienst doen om honing te oogsten.

 

Zoek dus een natuurlijke imker, waar je eventueel ook kan deelnemen aan de oogst procedure En koop de honing vers van de bijenkast.  

 

In de imkerwereld zijn er verschillende manieren om te werken. Het kan gaan van héél natuurlijk, met de bijen centraal, waar je bijna of geen handelingen uitvoert dat het nest verstoren. Tot het heel productief werken, de bijen zo hanteren dat er gegarandeerd honingproductie is, eventueel met kunstmatige inseminatie van de koningin zodat ze sterke bijen produceert.  Dit is voor iedere imker iets-wat anders , maar de verscheidenheid in werken is groot. Ikzelf ben voorstander voor natuurlijk imkeren, contraproductief.. maar ik proef ook wel graat wat van de honing. Is deze er in overvloed, dan neem ik deze graag in ontvangst, zolang de bijen maar genoeg hebben.

Rauwe honing

Er is de laatste tijd een nieuwe benaming en dat is “rauwe honing”, alsof de andere honing gekookt wordt?? Dit is zoals bio groentjes: alsof bio speciaal behandeld wordt.. wel neen, de bio groenten worden juist minder behandeld, het zijn de ‘normale’ groenten dat meer meststoffen en andere chemicaliën  tijdens het volledige groeiproces over zich heen krijgen. Zo ook met honing. Honing is in principe puur en rauw.. eigenlijk zou de imker moeten informeren of hij rijpt, roert, mengt, verwarmt etc. zodat wij consument ook op de hoogte zijn wat er met de honing is gebeurt.  En dit is soms ook niet slecht om te rijpen, roeren , mengen enz. : want het eindproduct kan een lekkere smeuïge honing zijn, smeerbaar, zacht… exact zoals jij dit wilt zonder iets te veranderen aan de kwaliteit  er van.

Kristallisatie

Weet je dat honing zo ie zo kristalliseert. De kristallisatie is een natuurlijk proces waarbij de natuurlijke suikers in de honing in kristallen veranderen. Dit is enorm afhankelijk van de vochtigheidsgraad van de honing, en elke nectar( elke soort bloem) heeft een andere consistentie. De ene honing blijft vloeibaar, de andere kan zelfs kristalliseren in de bijenkast( en is dus moeilijker te oogsten). Kleuren variëren ook enorm de ene honing is doorzichtig en kleurloos, de andere kan bijna zwart zijn.. alles afhankelijk van welke bloemen  wanneer bezocht worden door de bijen.

Ook deze kristallisatie kan de imker tegengaan, door te mengen(roeren), verwarmen eventueel enten…

 

Dit is wat er ook gebeurt bij de grote bedrijven: ze proberen éénzelfde product af te leveren, en een product dat niet kristalliseert, zodat het lang verkoopbaar blijft, en de consument steeds hetzelfde kan kopen, overal in elke winkel.

Dus: ja wees voorzichtig met elke honing, en eet enkel honing waarvan je weet waar hij vandaan komt, en wat er mee is gebeurd. Maar dat is eigenlijk met alles zo.. groenten, fruit, alle voedingsmiddelen.....

Trouwens wist je dat honing uit eigen streek ook de juiste elementen bevat om jou gezond te houden? Dat is dan weer een ander verhaal…x

En dan nog dit

Vaak krijg ik de vraag, en hoe doe jij het dan?

Wel ik imker natuurlijk, en als er dan honing is dan oogst ik. Ik oogst niet later dan een bepaalde datum, omdat ik wil dat de bijen nog wat honing zelf kunnen binnenhalen voor hun eigen, zonder dat ik dan suiker moet bijvoeren.

De honing zelf, dat is heel simpel: deze moet verzegeld zijn om te oogsten, anders is er te veel vocht in en zou ik moeten rijpen roeren etc. 

Oogsten

Ontzegelen

Slingeren

zeven

in een pot gieten.

De belangrijkste stap: proeven, dit gebeurt tijdens het hele proces. Al is de geur soms voldoende om te weten dat het heerlijk is.

Meer is het niet! Ik ben dan ook blij als deze begint te kristalliseren, omdat ik weet dat hij lang houdbaar zal zijn.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb