Ze slapen niet omdat ze vergiftigd zijn - nieuw onderzoek naar bijenslaap

Gepubliceerd op 31 maart 2024 om 16:54

Ze slapen niet omdat ze vergiftigd zijn - nieuw onderzoek naar bijenslaap

 

 

We weten al heel lang dat bijen slapen, in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd. Het is een moeilijk onderwerp om te bestuderen, maar er is voldoende bewijsmateriaal waaruit blijkt dat slaap net zo belangrijk is voor insecten als voor mensen.

Uit de laatste analyses is gebleken dat de vredige slaap van de werkster verstoord kan worden door de effecten van... pesticiden, wat op zijn beurt leidt tot oriëntatieproblemen en het verdwalen van insecten in het veld.
Er zijn veel onderzoeken gedaan naar slaap en hoe dit het vermogen van werksters beïnvloedt om bijvoorbeeld geuren te verwerken en te onthouden.

Er is ontdekt dat de slaap van insecten, net als wij, hen waarschijnlijk helpt nieuwe informatie te onthouden en deze over te dragen naar het langetermijngeheugen.

Dit is belangrijk, vooral als het gaat om het onthouden van de weg naar nieuwe planten en water, of het leren omgaan met bloemen.

Uit een nieuw onderzoek aan de Vanderbilt Universiteit (VS) blijkt dat bijen die kleine, niet-dodelijke doses neonicotinoïden (clothianidin, thiamethoxam) innamen, moeite hebben met slapen.

Het verstoren van het circadiane ritme van een bij schaadt hun navigatievaardigheden en tijdsbesef, waardoor de bijen onder druk komen te staan, wat uiteindelijk de hele kolonie beïnvloedt en de overlevingskansen ervan verkleint.


Tot nu toe was het onduidelijk waardoor vergiftigde bijen precies verdwijnen. Als de dosis niet hoog genoeg is om het insect te doden, waarom verdwijnen ze dan?


– " Ik zat over dit probleem na te denken en uiteindelijk kwam het idee bij me op: als pesticiden de bijen niet direct doden, maar we niet precies weten waarom de bijenkolonies uiteindelijk afnemen, komt dat misschien doordat de werksters gewoon verdwalen in het gebied? "– zei Michael Tackenberg, een wetenschapper van het McMahon-laboratorium.



In een reeks experimenten waarbij bijen werden blootgesteld aan constant licht, constante duisternis en cyclische veranderingen in de verlichting, ontdekten wetenschappers de verrassende effecten van pesticiden op bijen.

Het blootstellen van werksters aan constante verlichting veroorzaakte slaapstoornissen bij 28% van de bijen in het experiment. Toen pesticiden aan het voedsel van de bijen werden toegevoegd, in hoeveelheden die het vaakst in nectar worden aangetroffen (dus geen dodelijke doses, maar giftige doses), steeg het aantal insecten dat slaapstoornissen ondervond tot 46%. Uit verdere analyses bleek dat pesticiden zich ophopen in de hersenen van de bijen.
– De grafische weergave van het normale circadiane ritme van bijen laat zien dat het een regelmatige golf is – zegt Giannoni-Guzman, de belangrijkste co-auteur van het onderzoek. – Als we de bijen observeren die al enkele dagen neonicotinoïden gebruiken, zien we dat sommige golven worden "ondermijnd", ze verdwijnen, de bijen worden wakker en gaan op pad. We zagen dat bijen moeite hadden met slapen of helemaal niet sliepen.


Natuurlijk veroorzaakt een gebrek aan slaap, net als bij mensen, aanzienlijke problemen bij het normaal functioneren en werken. Een dergelijk langdurig slaaptekort, dat het functioneren van het lichaam beïnvloedt, wordt slaapgebrek genoemd.

– Naast slaapgebrek weten we dat bijen onder meer tijdsbesef hebben en zich in de ruimte oriënteren. door de positie van de korf ten opzichte van de zon te bepalen, vertelde Tackenberg aan Vanderbilt.edu. – Als ze een verstoord tijdsbesef en ruimtelijke oriëntatie hebben, kan dit het leervermogen, het geheugen en de werkefficiëntie van de verzamelaars verstoren.


bron

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb