HONING

Het vloeibaar goud.

Wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van honing
Honing is een van de oudste voedingsmiddelen ter wereld. Al duizenden jaren lang, zelfs in het stenen tijdperk, wordt het gebruikt als voeding en medicijn. Vaak wordt het gebruikt als natuurlijke vervanger van geraffineerde suiker bij het bakken, koken en in drankjes en daarnaast wordt het geneeskundig ingezet. Er zijn een paar wetenschappelijk bewezen verbanden tussen honing en gezondheid, maar het is van belang op te merken dat de meeste daarvan gaan over de rauwe, ongefilterde soort. Dit komt doordat ongefilterde kwaliteitshoning meer gunstige stoffen bevat dan bewerkte, gefilterde honing.

Welke soorten honing?

Er zijn veel verschillende soorten honing, elk met zijn eigen unieke smaak, kleur en textuur, afhankelijk van de bloemen waar de bijen hun nectar verzamelen. Hier zijn enkele populaire soorten:

Lees meer »

Valse honing?

Ja, valse honing bestaat en is een probleem dat vooral voorkomt bij honing die buiten de Europese Unie wordt geïmporteerd. Valse honing wordt vaak gemaakt door natuurlijke honing aan te lengen met goedkopere suikerstroop, die kan worden gemaakt van rijst, tarwe of suikerbieten. Dit wordt gedaan om de productiekosten te verlagen en de winstmarge te vergroten, aangezien suikerstroop veel minder kost dan echte honing. Het resultaat is een product dat op honing lijkt, maar niet de natuurlijke voedingsstoffen en gezondheidsvoordelen van echte honing bevat.

Lees meer »

Wat als de honingvoorraad op is?

Als de honingvoorraad in een bijenkorf opraakt, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de bijen. Honing is de belangrijkste voedselbron voor bijen, vooral tijdens de wintermaanden wanneer er geen bloemen zijn om nectar te verzamelen. Zonder voldoende honing kunnen bijen verhongeren en kan het hele volk in gevaar komen.

Lees meer »

Hoeveel honing produceren bijen?

Een bijenkorf kan gemiddeld ongeveer 20-30 kilogram honing per jaar produceren. Dit kan echter variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het klimaat, de beschikbaarheid van bloemen en de grootte van de bijenpopulatie. In milde klimaten laten imkers vaak vanaf 20 kg honing in de korf achter voor overwintering, terwijl in regio’s met strenge winters dit kan oplopen tot 60 kg of meer. Het is een indrukwekkende hoeveelheid, gezien het harde werk dat de bijen verrichten om deze honing te produceren. 🐝🍯

Lees meer »

Hoe maken bijen honing?

Bijen zijn ware kunstenaars als het gaat om het maken van honing. Het proces begint wanneer werkbijen, de vrouwelijke bijen, op zoek gaan naar nectar in bloemen. Deze nectar is een zoete vloeistof die de bloemen produceren. De bijen verzamelen de nectar met hun lange, buisvormige tongen en slaan deze op in hun speciale honingmaag.

Lees meer »

Honing, de gouden nectar van de natuur

Honing, het gouden nectar van de natuur, is niet alleen een zoete verwennerij maar ook een schatkamer van gezondheidsvoordelen. Het is een natuurlijk product dat rechtstreeks uit de bijenkorf komt, rijk aan antioxidanten, vitamines en heeft antibacteriële eigenschappen die kunnen helpen bij het verbeteren van de spijsvertering en het versterken van het immuunsysteem.

Lees meer »

honing , gember, kaneel en citroen

Gember-, citroen- en honingthee met een snufje kaneel wordt vaak gebruikt om verkoudheid en sinusitis tegen te gaan. Al deze kruiden bevatten krachtige ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen je weerstand een krachtige boost geven. Ze hebben echter veel meer geneeskrachtige voordelen.

Lees meer »

Honing kan helend werken bij (brand)wonden
Honing wordt al heel lang gebruikt op de huid, bij de behandeling van wonden en brandwonden. Er is bewijs dat de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen bij huidaandoeningen honing gebruikten . Veel onderzoeken hebben aangetoond dat honing krachtige helende eigenschappen heeft als het op de huid wordt aangebracht. Het heeft inderdaad een helend effect op allerlei soorten wonden, waaronder brandwonden. Uit een overzichtsstudie van 26 studies met meer dan 3000 mensen bleek dat honing effectiever was als brandwondenmiddel bij tweedegraads brandwonden dan conventionele behandelingen. Honing zou zelfs een effectieve behandeling kunnen zijn voor diabetische voetzweren. Dit zijn open wonden die een veelvoorkomende complicatie zijn bij een slecht bloedsuikerhuishouding. Verscheidene studies hebben uitgewezen dat honing het genezingsproces versnelt bij dit soort wonden. Men denkt dat de helende eigenschappen van honing voortkomen uit de antibacteriële en ontstekingsremmende verbindingen die erin zitten. Honing zou volgens verscheidene studies zelfs bescherming bieden tegen meer dan 60 verschillende soorten bacteriën.


Honing kan de hoest onderdrukken bij kinderen
Honing is een populaire remedie bij hoest en verkoudheid, vooral voor kinderen. Het is niet alleen lekker om aan thee of andere drankjes toe te voegen, het effect ervan als hoestsiroop voor kinderen is ook wetenschappelijk bewezen. Het is soms moeilijk om een kind te overtuigen om een hap onappetijtelijke hoesdrank te nemen en dan is honing een lekker smakend alternatief. Uit verscheidene studies blijkt dat honing bij zieke kinderen het hoesten kan verminderen en de slaapkwaliteit kan verbeteren. Een studie wees uit dat een dosis honing het hoesten effectiever bestreed dan een hoestmedicijn en dat het de slaap bij kinderen en tieners met infecties van de bovenste luchtwegen verbeterde. Een andere studie constateerde dat honing zowel de ernst van het hoesten als de frequentie ervan bij jonge kinderen met luchtweginfecties verminderde. Hoewel honing dus een effectieve en natuurlijke optie kan zijn voor de behandeling van hoesten bij kinderen, moet je het nooit geven aan kinderen jonger dan een jaar, vanwege het risico op botulisme.



Verschillende soorten honing

 

Er zijn verschillende soorten honing, elk met hun eigen unieke smaak, kleur en textuur. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten:

  1. Bloemenhoning: Deze honing wordt gemaakt van nectar uit verschillende bloemen en kan sterk variëren in smaak, afhankelijk van het seizoen en de omgeving waarin de bijen de nectar verzamelen.

  2. Acaciahoning: Een lichte, zachte honing met een subtiele smaak. Het kristalliseert langzaam en is ideaal om te gebruiken in thee.

  3. Lavendelhoning: Aromatische honing met een lichte lavendelsmaak. Perfect om te combineren met yoghurt of als zoetstof voor gebak.

  4. Tijmhoning: Donkere, kruidige honing met een sterke smaak. Ideaal voor hartige gerechten en als natuurlijk hoestmiddel.

  5. Lindehoning: Lichtgeel tot donkergeel van kleur, met een mintachtige smaak. Deze honing kristalliseert niet snel en is geweldig op toast.

  6. Klaverhoning: Een crèmehoning die niet zo snel van de boterham afloopt. Het heeft een fijne karamelsmaak en wordt ook wel “kindertjeshoning” genoemd.

  7. Koolzaadhoning: Neutrale smaak en bevordert een vrijere ademhaling. Vaak gebruikt als slaapmutsje in warme melk.

  8. Heidehoning: Zeer geurig en pittig van smaak. Wordt ook wel de “koning onder de honing” genoemd. Een delicatesse die maar een paar weken per jaar verkrijgbaar is.

Onthoud dat elke honingsoort uniek is en dat je kunt experimenteren om je favoriete smaak te vinden! 🍯🐝

 

Bijen en kruiden steunen

Wil je me steunen en zo ook een educatief bijenproject steunen?  Je kan zomaar een donatie doen, of een donatie waarvoor je een sleutelhanger in de plaats krijgt.  Ik vraag min. 5€ voor de sleutelhanger, je mag zeker meer storten. interesse ? neem even contact op via mail

sleutelhanger "bee happy"

Leuke sleutelhanger met bijtje en ronde tag "bee happy"

met deze sleutelhanger steun je een educatief bijenproject