Wandelend door de onderhoudsproducten gang in de winkel had ik het steeds moeilijk door de scherpe geuren en felle producten gebruikt in de onderhoudsproducten die te koop zijn.

Thuis gebruikte ik echt zo weinig mogelijk welk product ook, omdat ik er eigenlijk niet tegen kan. Maar onlangs heb ik me wat verder verdiept in het natuurlijk schoonmaken en de producten die dan ook onschadelijk voor de natuur zijn( natuur: daar horen wij ook bij als mens)

Toen ik het enkele vrienden vertelde  vroegen ze me telkens naar mijn recepten. En al vind je alles zeer gemakkelijk op het wereld wijde web, je kan vaak niet goed kiezen tussen de vele recepten . Dus op vraag van mijn vrienden maak ik deze pagina met al mijn recepten die ik zelf ook uitgeprobeerd heb. Ik hoop dat je alvast het een of andere interessants vind en ook werkelijk uitprobeert. succes alvast.

recepten voor het huis

Hout onderhouds creme

 60 gr. bijenwas

150 gr. terpentijnolie

 

 

Smelt de bijenwas au bain marie, haal van het vuur af en voeg de terpentijnolie er al roerend bij. Goed mengen en overgieten in een brede pot.

 

Dit is een creme om op mijn houten meubels te gebruiken. Het verfrist het hout.

Terpentijnolie is een natuurlijk derivaat van dennenhars.Let op het heeft een sterke geur, let op dat je de dampen niet inademt.

er bestaat ook geurarme terpentijn.

 

Stofdoekjes lavendel

oud katoenen t-shirt

2 eetlepels olijfolie

250 ml water

5 druppels lavendel essentiele olie of een andere essentiele olie

 

knip het t-shirt in doekjes, doe ze in het water met de e.olie en olijfolie. Laat even weken, Hang de doekjes dan te drogen. Als ze droog zijn bewaren in een gesloten glazen pot.

hiermee neem je stof af en blijft deze kleven aan je doekje, de olie verzorgt de oppervlakte en lavendel verspreid een fantastische geur.

Propolis olie

 

propolis tinctuur 50%

ricinus olie 50%

 

doe beide in een pot, goed mengen,  laten staan met deksel open zodat de alcohol verdampt . Af en toe goed in roeren en dit gedurende zeker twee weken.

Vloeibaar wasmiddel

80 gr.zeepvlokken

5 l. kokend water

60 druppels essentiele olie

 

De zeep oplossen in 1 l. water , daarna de rest van het water toevoegen. goed roeren en een nachtje laten afkoelen. Als afgekoeld kan de essentiele olie erbij.

 

In dit recept gebruik ik zeepvlokken, maar ben nog van plan om andere wasmiddelen  uit te proberen.

 

Bijenwas doeken

bijenwas

katoenen of linnen doeken

desgewenst dennenhars of jojobaolie

 

in principe is gewoon was voldoende, maar met het hars of met de olie heb je net dat extra. hars geeft een prachtige geur en is antibacterieel, jojoba olie is ook antibacterieel en maakt de doek luchtdicht.

 

Er zijn verschillende manieren om deze doeken te maken, in de oven, met strijkijzer of een wasbad.

In de oven:  leg een bakpapiervel op de bakplaat daarop je doek en dan bijenwasschilfers erop. Even de warme oven in zodat de was smelt en alle hoekjes van de doek bedekt.  dan  haal je de doek er af en laat je het hangend drogen.

 

Met strijkijzer: doek en wasschilfers leg je tussen  vellen bakpapier, en dan strijk je voorzichtig de was in de doek.  Neem best een oud strijkijzer. eens de doek volledig in de was  hang je deze te drogen.

 

Indien je een grote hoeveelheid bijenwas hebt, kan je een bakblik vullen met gesmolten was, en de doek erin  doen, 

dan haal je deze eruit en laat het drogen.

hier heb je wel een warme ruimte voor nodig, bijenwas stolt snel, en dan heb je van die stijve doeken met te veel aan bijenwas.

 

 

 

Honingvinaigrette

 

Ingrediënten

  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine ui
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 eetlepel wijnazijn
Stap 1

Plet een teentje knoflook en snipper de ui fijn.

Stap 2

Meng de knoflook en de ui met de mosterd en de honing.

Stap 3

Roer alles goed door.

Stap 4

Voeg al roerend de zonnebloemolie en de wijnazijn toe.

 

 

Pannenkoeken met honing & bosbessen

15 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 4 theelepels  honing
  • 200 g patisseriebloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • snufje zout
  • 50 g boter
  • 1 ei
  • 300 ml melk
  • 150 g bosbessen
Stap 1

Meng de bloem, het bakpoeder, de vanillesuiker en het snuifje zout in een kom.

Stap 2

Smelt de boter in een pan. Klop ondertussen het ei los en giet de melk erbij. Giet de gesmolten boter en de helft van de honing erbij.

Stap 3

Voeg de gehelen uit stap 1 en stap 2 samen en roer tot een egaal mengsel.

Tip

Voor extra smaak kan je ook een halve theelepel kaneel toevoegen aan het mengsel.

Stap 4

Verhit een mespuntje boter in de pan op middellaag vuur. Wacht tot je pan warm genoeg is en giet dan een pollepel van het deeg toe en laat bakken. Draai de pannenkoek om als je een goudbruin randje ziet en laat even lang bakken.

Stap 5

Dresseer de pannenkoek naar keuze met de bosbessen, honing of andere garnituur.

 

 

Honingcake met citroen en gember

30 min voorbereiding - 50 min baktijd

4 personen

Ingrediënten

  • 225 g zelfrijzende bloem
  • 1 ei
  • 100 g boter
  • 50 ml melk
  • 100 g bio bloemenhoning 
  • 75 g blonde kandijsuiker
  • 1 citroen
  • 1 tl geraspte gember
  • 1 snuifje zout
 
Stap 1

Verwarm de oven voor op 160 °C.

Stap 2

Verwarm de boter samen met de honing en de blonde kandijsuiker op een laag vuurtje.

Stap 3

Neem het mengsel van het vuur en voeg nu de bloem, de melk, het ei, het zout en de geraspte gember toe. Meng tot een glad beslag en voeg wat citroensap toe.

Stap 4

Rasp de schil van de citroen en voeg de zeste toe aan het beslag.

Stap 5

Vet de cakevorm in met wat boter en bloem zodat de cake niet aan de vorm plakt.

Stap 6

Giet het mengsel in de vorm en bak gedurende 50 minuten in de oven. Laat 10 minuten rusten vooraleer je de cake uit de vorm haalt.

 

 

Vinaigrette met honing en bieslook

 

Ingrediënten

  • 2 el (Griekse) yoghurt
  • 1 el mayonaise
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el vloeibare honing 
  • 4 el bieslook
  • Citroensap
  • Snufje zout
  • Zwarte peper
 
Stap 1

Hak de bieslook en pers het teentje look.

Stap 2

Meng vervolgens alle ingrediënten in een kommetje.

Stap 3

Voeg de vinaigrette toe aan je zomerse salades voor een extra touch.

 

 

Oh Honey

 

 

10 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 8 kopjes spuitwater
  • 4 kopjes plat water
  • 200 g braambessen
  • Handvol muntblaadjes per mocktail
  • ½ kopje vloeibare honing
  • Sap van 4 citroenen
  • Cocktailshaker
Stap 1

Meng een handvol braambessen met 2 eetlepels honing en een handvol muntblaadjes in een cocktailshaker. Duw goed aan om de aroma’s volledig tot hun recht te laten komen.

Stap 2

Voeg citroensap van 1 citroen en een kopje plat water toe. Sluit de cocktailshaker en shake om alles goed te mengen.

Stap 3

Giet de mocktail in een glas (via het zeefje) en voeg naar wens ijs toe.

Stap 4

Voeg 1 kopje spuitwater toe en werk af met nog enkele braambessen.

 

Snijplank conditioner

50 gr. bijenwas

150 gr minerale olie of walnotenolie

 

Verwarm de bijenwas en de olie au bain marie tot de was volledig gesmolten is.

Meng/roer goed en giet dan in een pot met brede opening.

 

Deze conditioner gebruik ik voor mijn houten snijplank en ook voor mijn houten werkblad in de keuken. De snijplank krijgt hierdoor een waterafstotende laag.  Mijn werkblad had ik vroeger enkel met minerale olie behandeld, zoals de fabrikant aanraadde, maar als deze nat werd, was het hout ook nat..; het duurde even voor het goed droogde. Met deze conditioner parelt het water op mijn werkblad, kan het gemakkelijk met een doekje afdrogen en je merkt geen natte vlekken meer. Voor mij is dit product wauw.... 

Herbruikbare citrus reinigings doekjes

10 tal dunne doekjes( oud t shirt of laken)

250 ml. water

150 ml. natuurazijn

10 druppels citroen essentiele olie

10 druppels sinaasappel essentiele olie

1 afgestreken eetlepel zuiveringszout

1 eetlepel neutrale vloeibare zeep

een luchtdicht afsluitbare glazen container

 

Meng water, azijn, zeep en essentiele olie  goed  door, voeg er dan  het zuiveringszout bij.

Als het geheel uitgebruisd is, nog even kort doorroeren , doekjes erin weken.

Doekjes dan uitknijpen(ze moeten vochtig zijn , maar mogen niet druppelen) opvouwen en in de container doen.

Deze doekjes kan je voor alles gebruiken, tafel dat gedesinfecteert moet worden, aanrecht, voor alles en nog wat.

 

4 dieven azijn

4 gram van volgende kruiden:

  • verse rozemarijn
  • verse pepermunt
  • verse lavendelblaadjes
  • verse thijm
  • verse salie

3 kruidnagels

400 ml natuurazijn

 

alles in een pot overgieten met azijn en wachten .

4dieven azijn is een sterk ontsmettend middel, nadien kan je de azijn gebruiken in verschillende middeltjes, daar komen we later nog op terug.

 

citrusazijn

Citrusschillen

azijn

de schillen overgieten met azijn, en minstens twee weken laten staan. 

beide azijnen(4dieven en citrus) zijn in verschillende recepten van huishoudmiddeltjes tot wasverzachters en nog zoveel meer.

 

Dennen hars

Mijn dennenhars haal ik gewoon in het bos, sommige dennen bloeden met hars, of sommige zeggen dat de bomen huilen.

Hars is een taai, kleverig, plantaardig product dat voornamelijk gewonnen wordt uit naaldbomen

 

Honingijs met bloemenhoning

 

 

90 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 250 g bloemenhoning
  • 500 ml volle melk
  • 4 eierdooiers
  • 3 dl room
Stap 1

Breng de melk aan de kook. Voeg de bloemenhoning toe zodra de melk kookt. Meng vervolgens goed door elkaar.

Stap 2

Klop de eierdooiers los en voeg er beetje bij beetje de room aan toe tot je een mooi egale massa krijgt.

Stap 3

Giet de warme melk met honing over het eiermengsel. Blijf het mengsel goed kloppen met een garde.

Stap 4

Giet het mengsel door een fijne zeef en laat afkoelen in de koelkast. Draai er vervolgens ijs van met de hulp van de ijsmachine.

 

 

Honing-appel muffins

40 minuten
12 stuks

Ingrediënten

  • 250 g zelfrijzende bloem
  • 50 g suiker
  • snufje zout
  • 60 g boter
  • 2 eieren
  • 1,5 dl melk
  • 2 appels
  • 3 eetlepels honing
Stap 1

Verwarm de oven voor op 180°C.

Stap 2

Snij de appels in kleine stukjes. Zet een pannetje op het vuur met 10 gram boter, de stukjes appel en de honing tot de stukjes appel zacht zijn.

Stap 3

Meng de zelfrijzende bloem met de suiker en het snufje zout.

Stap 4

Smelt 50 gram boter en meng dit met de melk en de eieren.

Stap 5

Maak een kuiltje in de bloem en giet het boter-ei mengsel erin. Roer tot een glad mengsel.

Stap 6

Roer nu de appelstukjes door het beslag en verdeel over de muffinvormpjes. Doe de vormpjes ongeveer 2/3 vol.

Stap 7

Bak de muffins gedurende 20 à 25 minuten tot ze goudbruin kleuren.

 

 

Cupcakes met bijtjes en honing-botercrème

60 min

12 cupcakes

Ingrediënten

    • 125 g ongezouten boter
    • 125 g donkere basterdsuiker
    • 50 g chocoladedruppels (melk of wit)
    • 2 tl melk
    • 2 eieren
    • 125 g zelfrijzende bloem
    • 1 tl bakpoeder
    • schil van 1 appelsien, geraspt

    • 125 g ongezouten boter
    • 75 ml honing
    • 75 ml zure room
    • 2 tl vanille-extract

  • 100 g gele rolfondant
  • 50 g zwarte rolfondant
  • 12 knoppen van witte chocolade
  • Zwarte stift met eetbare inkt
Stap 1

Verwarm de oven voor tot 180°C. Vul je muffinplaat met cupcakevormpjes.

Stap 2

Meng in een grote kom de boter en de suiker met een keukenmixer. Doe daar de eieren, appelsienschil, melk, chocoladedruppels, de bloem en het bakpoeder bij. Roer goed tot een glad mengsel.

Stap 3

Verdeel het mengsel over de cupcakevormpjes en bak ze ongeveer 15 tot 20 minuten goudbruin in de oven.

Stap 4

Meng de honing en de boter voor het glazuur met een keukenmixer. Voeg tijdens het roeren de zure room en het vanille-extract toe.

Stap 5

Doe de honing-botercrème in een spuitzak en maak een mooie toef op de cupcakes.

Stap 6

Maak met het gele fondant kleine ovalen balletjes. Breek twee stukken zwart fondant af en rol deze om de gele bijenlijfjes, zodat je twee zwarte strepen krijgt. Snijd de chocoladeknopen doormidden en plaats ze als vleugels op je bijen. Teken met de stift een gezichtje.

Stap 7

Leg een bijtje op elke cupcake en voilà: geniet van je meesterwerkjes.

 

 

Winter Star

 

 

10 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 4 moscow mules
  • 12 ijsblokjes
  • 20 kruidnagels
  • 4 steranijs
  • 4 schijfjes sinaasappel
  • 4 flesjes ginger ale
  • 4 kaneelstokjes
  • 4 eetlepels vloeibare honing
  • Tijm
Stap 1

Vul de glazen met de ijsblokjes.

Stap 2

Duw 5 kruidnagels in een schijfje sinaasappel en leg in elk glas zo’n schijfje.

Stap 3

Voeg het flesje ginger ale toe en 1 eetlepel honing. Roer zachtjes.

Stap 4

Werk af met steranijs, het kaneelstokje en tijm.

TIP

Geef je mocktail een extra toets met lavendel- of eucalyptushoning!

 

WC reiniger blokjes

200 gr. zuiveringszout

100 gr. citroenzuur

20 gr. SLSA

1,5 eetlepel natuurlijk  vloeibaar afwasmiddel

een goed afsluitbare glazen pot

een siliconen ijsblokjesvorm

en indien gewenst enkele druppels essentiele olie

 

 

Meng alle ingredienten goed in een kom. het zal schuimen, maar blijf mengen tot je een pasta hebt dat lijkt op nat zand.

pers deze pasta in de ijsblokjesvorm en laat 24 uur drogen.

Nadien doe je het in een glazen pot en sluit deze goed af( zodat het niet vochtig wordt)

 

doe elke ochtend een blokje in je wc, na een 20 minuutjes kan je even met de borstel erdoor.

 

 

SLSA: Sodium Laureth Sulfo Acetaat is een milde tenside poeder van palmolie en /of okosolie. Het heeft zeer goede schuimende eigenschappen en is stabiel ook in hard water.  Is niet giftig zoals SLS of SLES

Propolis tinctuur

 

Propolis 

alcohol 95°

 

De propolis stukjes overgiet je met alcohol. Elke dag even schudden met de pot zodat alle brokjes goed oplossen. Als alle brokjes goed opgelost zijn filter je de vloeistof, en zo heb je je propolis tinctuur.

Wasverzachter

250 ml natuurzijn

250 gr zuiveringszout

500 ml water

en een essentiele olie voor de geur naar keuze

 

 

een ander recept voor wasverzachter

1 l. water

6 eetlepels citroenzuur

en een essentiele olie voor de geur naar keuze

 

gewoon azijn gebruiken met een geurtje erbij , of zonder, maakt de was ook al heel zacht.

 

Tinctuur van thijm

2 gr. gedroogde thijm

50 ml. Vodka

 

doe de thym in een pot en giet er de vodka over, laat 24 uur trekken. Daarna zeven en je hebt tinctuur. 

de tinctuur heeft een prachtige groene kleur.

Thijm aanrecht spray

50 ml Thijm tinctuur

250 ml. water

10 ml neutrale vloeibare zeep

 

doe water en zeep in een sprayflacon, meng goed vul dan aan met de tinctuur. goed mengen en klaar.

schud altijd even voor gebruik, sprayen en dan droogwrijven met een droog doekje.

 

Sticky chicken wings met honing

 

 

20 minuten
2 personen

Ingrediënten

  • 6 el honing
  • 2 el hoisinsaus
  • 1 el mosterd
  • 4 el sojasaus
  • 6 kippenvleugels
  • 1 kl witte sesamzaadjes
Stap 1

Meng de honing, hoisinsaus, mosterd en sojasaus tot een kleverige marinade.

Stap 2

Bak de kippenvleugels gaar in een pan en voeg de marinade toe.

Stap 3

Laat deze gedurende een tiental minuutjes inkoken en lepel regelmatig de saus over de kippenvleugels.

Stap 4

Bestrooi de chicken wings net voor het serveren met sesamzaadjes. Smullen maar!

 

 

Yoghurtijs met blauwe bessen en honing

10 minuten
6 stuks

Ingrediënten

  • 150g blauwe bessen
  • 2 eetlepels honing
  • 300g vanilleyoghurt
  • ijsvormpjes

Een verfrissend tussendoortje, perfect om samen met je kinderen te maken… En daarna lekker op te smullen!

Stap 1

Meng in een mixer de vanilleyoghurt met de blauwe bessen en de honing tot één geheel.

Stap 2

Giet het mengsel in de vormpjes.

Stap 3

Tik even met de ijsvormpjes op het werkblad zodat de luchtbellen kunnen ontsnappen.

Stap 4

Zet voor minstens 6 uur in de diepvries.

Stap 5

Tijd om te smullen!

 

 

Citroen-honingmarinade met verse kruiden

15 min

8 personen (of voor 1 kilo vlees)

Ingrediënten

  • een flinke scheut olijfolie
  • 2 el citroensap
  • 3 teentjes knoflook
  • 1,5 el tomatenpasta
  • 3 takjes rozemarijnblaadjes
  • 3 el tijmblaadjes
  • 6 el munt
  • 1 el honing
  • 1 tl paprikapoeder
  • snuifje chilipoeder

Een goede marinade staat of valt met een goede basis: een zuur ingrediënt, een vet ingrediënt en een smaakmaker, zoals een zoete honingtoets. De citroen-honingmarinade van  vinkt alle hokjes af!

Stap 1

Pers de knoflook en meng met de olijfolie en de fijn gesneden tijm, munt en rozemarijn in een kleine kom. Voeg dan het citroensap, de tomatenpasta, wat honing, paprikapoeder en chilivlokken toe. Roer goed.

Stap 2

Plaats het vlees (ribbetjes en biefstuk zijn de beste keuzes voor deze marinade) in een afsluitbare plastic zak en meng met de marinade.

Stap 3

Kneed de marinade goed in het vlees en laat het op z’n minst een uur, indien mogelijk een nacht, in de koelkast staan.

Stap 4

Haal het vlees ongeveer een half uur voor het koken uit de koelkast zodat het langzaam op kamertemperatuur kan komen. Nu ben je klaar om te bakken, grillen en koken!

Tip

Serveer met sesamzaad en fijngehakte peterselie om het vlees als een mooi gerecht op te dienen!

 

 

Pompoensoep met honing en kurkuma

60 min

4 personen

Ingrediënten

  • 1 pompoen
  • 4 sjalotten
  • 2 ajuinen
  • 1 bouillonblokje met groenten
  • 1 bouillonblokje met kip
  • honing
  • kurkuma
  • zwarte peper
Stap 1

Snijd de pompoen in grove stukken en verwijder de schil en zaadjes. Snij vervolgens in kleinere blokken.

Stap 2

Pel de sjalotten en ajuinen en snijd ook deze in stukken.

Stap 3

Doe de pompoen, sjalotten en ajuinen in een grote kookpot. Voeg water toe tot de groenten onder staan. Doe de kurkuma en bouillonblokjes erbij.

Stap 4

Laat de soep 40 minuten op een middelmatig vuur doorkoken met het deksel op de pot.

Stap 5

Pureer de soep met een staafmixer.

Stap 6

Voeg flink wat honing toe voor extra smaak. Kruid af met zwarte peper.

 

 

Very Berry Ice Tea

 

Ingrediënten

  • 8 zakjes zwarte thee
  • 9 kopjes mineraalwater
  • ¾ kopje honing
  • 2 kopjes verse munt (gehakt)
  • 6 theelepels citroensap
  • Ijsblokjes
  • Enkele aardbeien of blauwe bessen om te garneren
Stap 1

Maak de thee en laat goed afkoelen, plaats daarna in de koelkast. Gebruik hiervoor 8 kopjes water en de 8 theezakjes.

Stap 2

Voeg nu de honing, het citroensap en de munt aan het laatste kopje water toe en warm zachtjes op tot de honing opgelost is.

Stap 3

Snij de aardbeien of spoel de blauwe bessen. Plaats een hoeveelheid naar keuze in een koud glas en voeg ijsblokjes toe.

Stap 4

Voeg nu ook de thee en het honing-muntmengsel toe.

Stap 5

Werk af met een leuk rietje of een takje munt voor een sierlijke touch!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb