Wandelend door de onderhoudsproducten gang in de winkel had ik het steeds moeilijk door de scherpe geuren en felle producten gebruikt in de onderhoudsproducten die te koop zijn.
Thuis gebruikte ik echt zo weinig mogelijk welk product ook, omdat ik er eigenlijk niet tegen kan. Maar onlangs heb ik me wat verder verdiept in het natuurlijk schoonmaken en de producten die dan ook onschadelijk voor de natuur zijn( natuur: daar horen wij ook bij als mens)
Toen ik het enkele vrienden vertelde vroegen ze me telkens naar mijn recepten. En al vind je alles zeer gemakkelijk op het wereld wijde web, je kan vaak niet goed kiezen tussen de vele recepten . Dus op vraag van mijn vrienden maak ik deze pagina met al mijn recepten die ik zelf ook uitgeprobeerd heb. Ik hoop dat je alvast het een of andere interessants vind en ook werkelijk uitprobeert. succes alvast.
recepten voor het huis
Hout onderhouds creme
60 gr. bijenwas
150 gr. terpentijnolie
Smelt de bijenwas au bain marie, haal van het vuur af en voeg de terpentijnolie er al roerend bij. Goed mengen en overgieten in een brede pot.
Dit is een creme om op mijn houten meubels te gebruiken. Het verfrist het hout.
Terpentijnolie is een natuurlijk derivaat van dennenhars.Let op het heeft een sterke geur, let op dat je de dampen niet inademt.
er bestaat ook geurarme terpentijn.
Stofdoekjes lavendel
oud katoenen t-shirt
2 eetlepels olijfolie
250 ml water
5 druppels lavendel essentiele olie of een andere essentiele olie
knip het t-shirt in doekjes, doe ze in het water met de e.olie en olijfolie. Laat even weken, Hang de doekjes dan te drogen. Als ze droog zijn bewaren in een gesloten glazen pot.
hiermee neem je stof af en blijft deze kleven aan je doekje, de olie verzorgt de oppervlakte en lavendel verspreid een fantastische geur.
Propolis olie
propolis tinctuur 50%
ricinus olie 50%
doe beide in een pot, goed mengen, laten staan met deksel open zodat de alcohol verdampt . Af en toe goed in roeren en dit gedurende zeker twee weken.
Vloeibaar wasmiddel
80 gr.zeepvlokken
5 l. kokend water
60 druppels essentiele olie
De zeep oplossen in 1 l. water , daarna de rest van het water toevoegen. goed roeren en een nachtje laten afkoelen. Als afgekoeld kan de essentiele olie erbij.
In dit recept gebruik ik zeepvlokken, maar ben nog van plan om andere wasmiddelen uit te proberen.
Bijenwas doeken
bijenwas
katoenen of linnen doeken
desgewenst dennenhars of jojobaolie
in principe is gewoon was voldoende, maar met het hars of met de olie heb je net dat extra. hars geeft een prachtige geur en is antibacterieel, jojoba olie is ook antibacterieel en maakt de doek luchtdicht.
Er zijn verschillende manieren om deze doeken te maken, in de oven, met strijkijzer of een wasbad.
In de oven: leg een bakpapiervel op de bakplaat daarop je doek en dan bijenwasschilfers erop. Even de warme oven in zodat de was smelt en alle hoekjes van de doek bedekt. dan haal je de doek er af en laat je het hangend drogen.
Met strijkijzer: doek en wasschilfers leg je tussen vellen bakpapier, en dan strijk je voorzichtig de was in de doek. Neem best een oud strijkijzer. eens de doek volledig in de was hang je deze te drogen.
Indien je een grote hoeveelheid bijenwas hebt, kan je een bakblik vullen met gesmolten was, en de doek erin doen,
dan haal je deze eruit en laat het drogen.
hier heb je wel een warme ruimte voor nodig, bijenwas stolt snel, en dan heb je van die stijve doeken met te veel aan bijenwas.
Honingvinaigrette
Ingrediënten
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel mosterd
- 1 teentje knoflook
- 1 kleine ui
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 1 eetlepel wijnazijn
Plet een teentje knoflook en snipper de ui fijn.
Stap 2Meng de knoflook en de ui met de mosterd en de honing.
Stap 3Roer alles goed door.
Stap 4Voeg al roerend de zonnebloemolie en de wijnazijn toe.
Pannenkoeken met honing & bosbessen
15 minuten
Ingrediënten
- 4 theelepels honing
- 200 g patisseriebloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel vanillesuiker
- snufje zout
- 50 g boter
- 1 ei
- 300 ml melk
- 150 g bosbessen
Meng de bloem, het bakpoeder, de vanillesuiker en het snuifje zout in een kom.
Stap 2Smelt de boter in een pan. Klop ondertussen het ei los en giet de melk erbij. Giet de gesmolten boter en de helft van de honing erbij.
Stap 3Voeg de gehelen uit stap 1 en stap 2 samen en roer tot een egaal mengsel.
TipVoor extra smaak kan je ook een halve theelepel kaneel toevoegen aan het mengsel.
Stap 4Verhit een mespuntje boter in de pan op middellaag vuur. Wacht tot je pan warm genoeg is en giet dan een pollepel van het deeg toe en laat bakken. Draai de pannenkoek om als je een goudbruin randje ziet en laat even lang bakken.
Stap 5Dresseer de pannenkoek naar keuze met de bosbessen, honing of andere garnituur.
Honingcake met citroen en gember
30 min voorbereiding - 50 min baktijd
Ingrediënten
- 225 g zelfrijzende bloem
- 1 ei
- 100 g boter
- 50 ml melk
- 100 g bio bloemenhoning
- 75 g blonde kandijsuiker
- 1 citroen
- 1 tl geraspte gember
- 1 snuifje zout
Verwarm de oven voor op 160 °C.
Stap 2Verwarm de boter samen met de honing en de blonde kandijsuiker op een laag vuurtje.
Stap 3Neem het mengsel van het vuur en voeg nu de bloem, de melk, het ei, het zout en de geraspte gember toe. Meng tot een glad beslag en voeg wat citroensap toe.
Stap 4Rasp de schil van de citroen en voeg de zeste toe aan het beslag.
Stap 5Vet de cakevorm in met wat boter en bloem zodat de cake niet aan de vorm plakt.
Stap 6Giet het mengsel in de vorm en bak gedurende 50 minuten in de oven. Laat 10 minuten rusten vooraleer je de cake uit de vorm haalt.
Vinaigrette met honing en bieslook
Ingrediënten
- 2 el (Griekse) yoghurt
- 1 el mayonaise
- 1 teentje knoflook
- 2 el vloeibare honing
- 4 el bieslook
- Citroensap
- Snufje zout
- Zwarte peper
Hak de bieslook en pers het teentje look.
Stap 2Meng vervolgens alle ingrediënten in een kommetje.
Stap 3Voeg de vinaigrette toe aan je zomerse salades voor een extra touch.
Oh Honey
Ingrediënten
- 8 kopjes spuitwater
- 4 kopjes plat water
- 200 g braambessen
- Handvol muntblaadjes per mocktail
- ½ kopje vloeibare honing
- Sap van 4 citroenen
- Cocktailshaker
Meng een handvol braambessen met 2 eetlepels honing en een handvol muntblaadjes in een cocktailshaker. Duw goed aan om de aroma’s volledig tot hun recht te laten komen.
Stap 2Voeg citroensap van 1 citroen en een kopje plat water toe. Sluit de cocktailshaker en shake om alles goed te mengen.
Stap 3Giet de mocktail in een glas (via het zeefje) en voeg naar wens ijs toe.
Stap 4Voeg 1 kopje spuitwater toe en werk af met nog enkele braambessen.
Snijplank conditioner
50 gr. bijenwas
150 gr minerale olie of walnotenolie
Verwarm de bijenwas en de olie au bain marie tot de was volledig gesmolten is.
Meng/roer goed en giet dan in een pot met brede opening.
Deze conditioner gebruik ik voor mijn houten snijplank en ook voor mijn houten werkblad in de keuken. De snijplank krijgt hierdoor een waterafstotende laag. Mijn werkblad had ik vroeger enkel met minerale olie behandeld, zoals de fabrikant aanraadde, maar als deze nat werd, was het hout ook nat..; het duurde even voor het goed droogde. Met deze conditioner parelt het water op mijn werkblad, kan het gemakkelijk met een doekje afdrogen en je merkt geen natte vlekken meer. Voor mij is dit product wauw....
Herbruikbare citrus reinigings doekjes
10 tal dunne doekjes( oud t shirt of laken)
250 ml. water
150 ml. natuurazijn
10 druppels citroen essentiele olie
10 druppels sinaasappel essentiele olie
1 afgestreken eetlepel zuiveringszout
1 eetlepel neutrale vloeibare zeep
een luchtdicht afsluitbare glazen container
Meng water, azijn, zeep en essentiele olie goed door, voeg er dan het zuiveringszout bij.
Als het geheel uitgebruisd is, nog even kort doorroeren , doekjes erin weken.
Doekjes dan uitknijpen(ze moeten vochtig zijn , maar mogen niet druppelen) opvouwen en in de container doen.
Deze doekjes kan je voor alles gebruiken, tafel dat gedesinfecteert moet worden, aanrecht, voor alles en nog wat.
4 dieven azijn
4 gram van volgende kruiden:
- verse rozemarijn
- verse pepermunt
- verse lavendelblaadjes
- verse thijm
- verse salie
3 kruidnagels
400 ml natuurazijn
alles in een pot overgieten met azijn en wachten .
4dieven azijn is een sterk ontsmettend middel, nadien kan je de azijn gebruiken in verschillende middeltjes, daar komen we later nog op terug.
citrusazijn
Citrusschillen
azijn
de schillen overgieten met azijn, en minstens twee weken laten staan.
beide azijnen(4dieven en citrus) zijn in verschillende recepten van huishoudmiddeltjes tot wasverzachters en nog zoveel meer.
Dennen hars
Mijn dennenhars haal ik gewoon in het bos, sommige dennen bloeden met hars, of sommige zeggen dat de bomen huilen.
Hars is een taai, kleverig, plantaardig product dat voornamelijk gewonnen wordt uit naaldbomen
Honingijs met bloemenhoning
Ingrediënten
- 250 g bloemenhoning
- 500 ml volle melk
- 4 eierdooiers
- 3 dl room
Breng de melk aan de kook. Voeg de bloemenhoning toe zodra de melk kookt. Meng vervolgens goed door elkaar.
Stap 2Klop de eierdooiers los en voeg er beetje bij beetje de room aan toe tot je een mooi egale massa krijgt.
Stap 3Giet de warme melk met honing over het eiermengsel. Blijf het mengsel goed kloppen met een garde.
Stap 4Giet het mengsel door een fijne zeef en laat afkoelen in de koelkast. Draai er vervolgens ijs van met de hulp van de ijsmachine.
Honing-appel muffins
Ingrediënten
- 250 g zelfrijzende bloem
- 50 g suiker
- snufje zout
- 60 g boter
- 2 eieren
- 1,5 dl melk
- 2 appels
- 3 eetlepels honing
Verwarm de oven voor op 180°C.
Stap 2Snij de appels in kleine stukjes. Zet een pannetje op het vuur met 10 gram boter, de stukjes appel en de honing tot de stukjes appel zacht zijn.
Stap 3Meng de zelfrijzende bloem met de suiker en het snufje zout.
Stap 4Smelt 50 gram boter en meng dit met de melk en de eieren.
Stap 5Maak een kuiltje in de bloem en giet het boter-ei mengsel erin. Roer tot een glad mengsel.
Stap 6Roer nu de appelstukjes door het beslag en verdeel over de muffinvormpjes. Doe de vormpjes ongeveer 2/3 vol.
Stap 7Bak de muffins gedurende 20 à 25 minuten tot ze goudbruin kleuren.
Cupcakes met bijtjes en honing-botercrème
60 min
Ingrediënten
-
- 125 g ongezouten boter
- 125 g donkere basterdsuiker
- 50 g chocoladedruppels (melk of wit)
- 2 tl melk
- 2 eieren
- 125 g zelfrijzende bloem
- 1 tl bakpoeder
- schil van 1 appelsien, geraspt
-
- 125 g ongezouten boter
- 75 ml honing
- 75 ml zure room
- 2 tl vanille-extract
- 100 g gele rolfondant
- 50 g zwarte rolfondant
- 12 knoppen van witte chocolade
- Zwarte stift met eetbare inkt
Verwarm de oven voor tot 180°C. Vul je muffinplaat met cupcakevormpjes.
Stap 2Meng in een grote kom de boter en de suiker met een keukenmixer. Doe daar de eieren, appelsienschil, melk, chocoladedruppels, de bloem en het bakpoeder bij. Roer goed tot een glad mengsel.
Stap 3Verdeel het mengsel over de cupcakevormpjes en bak ze ongeveer 15 tot 20 minuten goudbruin in de oven.
Stap 4Meng de honing en de boter voor het glazuur met een keukenmixer. Voeg tijdens het roeren de zure room en het vanille-extract toe.
Stap 5Doe de honing-botercrème in een spuitzak en maak een mooie toef op de cupcakes.
Stap 6Maak met het gele fondant kleine ovalen balletjes. Breek twee stukken zwart fondant af en rol deze om de gele bijenlijfjes, zodat je twee zwarte strepen krijgt. Snijd de chocoladeknopen doormidden en plaats ze als vleugels op je bijen. Teken met de stift een gezichtje.
Stap 7Leg een bijtje op elke cupcake en voilà: geniet van je meesterwerkjes.
Winter Star
Ingrediënten
- 4 moscow mules
- 12 ijsblokjes
- 20 kruidnagels
- 4 steranijs
- 4 schijfjes sinaasappel
- 4 flesjes ginger ale
- 4 kaneelstokjes
- 4 eetlepels vloeibare honing
- Tijm
Vul de glazen met de ijsblokjes.
Stap 2Duw 5 kruidnagels in een schijfje sinaasappel en leg in elk glas zo’n schijfje.
Stap 3Voeg het flesje ginger ale toe en 1 eetlepel honing. Roer zachtjes.
Stap 4Werk af met steranijs, het kaneelstokje en tijm.
TIPGeef je mocktail een extra toets met lavendel- of eucalyptushoning!
WC reiniger blokjes
200 gr. zuiveringszout
100 gr. citroenzuur
20 gr. SLSA
1,5 eetlepel natuurlijk vloeibaar afwasmiddel
een goed afsluitbare glazen pot
een siliconen ijsblokjesvorm
en indien gewenst enkele druppels essentiele olie
Meng alle ingredienten goed in een kom. het zal schuimen, maar blijf mengen tot je een pasta hebt dat lijkt op nat zand.
pers deze pasta in de ijsblokjesvorm en laat 24 uur drogen.
Nadien doe je het in een glazen pot en sluit deze goed af( zodat het niet vochtig wordt)
doe elke ochtend een blokje in je wc, na een 20 minuutjes kan je even met de borstel erdoor.
SLSA: Sodium Laureth Sulfo Acetaat is een milde tenside poeder van palmolie en /of okosolie. Het heeft zeer goede schuimende eigenschappen en is stabiel ook in hard water. Is niet giftig zoals SLS of SLES
Propolis tinctuur
Propolis
alcohol 95°
De propolis stukjes overgiet je met alcohol. Elke dag even schudden met de pot zodat alle brokjes goed oplossen. Als alle brokjes goed opgelost zijn filter je de vloeistof, en zo heb je je propolis tinctuur.
Wasverzachter
250 ml natuurzijn
250 gr zuiveringszout
500 ml water
en een essentiele olie voor de geur naar keuze
een ander recept voor wasverzachter
1 l. water
6 eetlepels citroenzuur
en een essentiele olie voor de geur naar keuze
gewoon azijn gebruiken met een geurtje erbij , of zonder, maakt de was ook al heel zacht.
Tinctuur van thijm
2 gr. gedroogde thijm
50 ml. Vodka
doe de thym in een pot en giet er de vodka over, laat 24 uur trekken. Daarna zeven en je hebt tinctuur.
de tinctuur heeft een prachtige groene kleur.
Thijm aanrecht spray
50 ml Thijm tinctuur
250 ml. water
10 ml neutrale vloeibare zeep
doe water en zeep in een sprayflacon, meng goed vul dan aan met de tinctuur. goed mengen en klaar.
schud altijd even voor gebruik, sprayen en dan droogwrijven met een droog doekje.
Sticky chicken wings met honing
Ingrediënten
- 6 el honing
- 2 el hoisinsaus
- 1 el mosterd
- 4 el sojasaus
- 6 kippenvleugels
- 1 kl witte sesamzaadjes
Meng de honing, hoisinsaus, mosterd en sojasaus tot een kleverige marinade.
Stap 2Bak de kippenvleugels gaar in een pan en voeg de marinade toe.
Stap 3Laat deze gedurende een tiental minuutjes inkoken en lepel regelmatig de saus over de kippenvleugels.
Stap 4Bestrooi de chicken wings net voor het serveren met sesamzaadjes. Smullen maar!
Yoghurtijs met blauwe bessen en honing
Ingrediënten
- 150g blauwe bessen
- 2 eetlepels honing
- 300g vanilleyoghurt
- ijsvormpjes
Een verfrissend tussendoortje, perfect om samen met je kinderen te maken… En daarna lekker op te smullen!
Stap 1Meng in een mixer de vanilleyoghurt met de blauwe bessen en de honing tot één geheel.
Stap 2Giet het mengsel in de vormpjes.
Stap 3Tik even met de ijsvormpjes op het werkblad zodat de luchtbellen kunnen ontsnappen.
Stap 4Zet voor minstens 6 uur in de diepvries.
Stap 5Tijd om te smullen!
Citroen-honingmarinade met verse kruiden
15 min
Ingrediënten
- een flinke scheut olijfolie
- 2 el citroensap
- 3 teentjes knoflook
- 1,5 el tomatenpasta
- 3 takjes rozemarijnblaadjes
- 3 el tijmblaadjes
- 6 el munt
- 1 el honing
- 1 tl paprikapoeder
- snuifje chilipoeder
Een goede marinade staat of valt met een goede basis: een zuur ingrediënt, een vet ingrediënt en een smaakmaker, zoals een zoete honingtoets. De citroen-honingmarinade van vinkt alle hokjes af!
Stap 1Pers de knoflook en meng met de olijfolie en de fijn gesneden tijm, munt en rozemarijn in een kleine kom. Voeg dan het citroensap, de tomatenpasta, wat honing, paprikapoeder en chilivlokken toe. Roer goed.
Stap 2Plaats het vlees (ribbetjes en biefstuk zijn de beste keuzes voor deze marinade) in een afsluitbare plastic zak en meng met de marinade.
Stap 3Kneed de marinade goed in het vlees en laat het op z’n minst een uur, indien mogelijk een nacht, in de koelkast staan.
Stap 4Haal het vlees ongeveer een half uur voor het koken uit de koelkast zodat het langzaam op kamertemperatuur kan komen. Nu ben je klaar om te bakken, grillen en koken!
TipServeer met sesamzaad en fijngehakte peterselie om het vlees als een mooi gerecht op te dienen!
Pompoensoep met honing en kurkuma
60 min
Ingrediënten
- 1 pompoen
- 4 sjalotten
- 2 ajuinen
- 1 bouillonblokje met groenten
- 1 bouillonblokje met kip
- honing
- kurkuma
- zwarte peper
Snijd de pompoen in grove stukken en verwijder de schil en zaadjes. Snij vervolgens in kleinere blokken.
Stap 2Pel de sjalotten en ajuinen en snijd ook deze in stukken.
Stap 3Doe de pompoen, sjalotten en ajuinen in een grote kookpot. Voeg water toe tot de groenten onder staan. Doe de kurkuma en bouillonblokjes erbij.
Stap 4Laat de soep 40 minuten op een middelmatig vuur doorkoken met het deksel op de pot.
Stap 5Pureer de soep met een staafmixer.
Stap 6Voeg flink wat honing toe voor extra smaak. Kruid af met zwarte peper.
Very Berry Ice Tea
Ingrediënten
- 8 zakjes zwarte thee
- 9 kopjes mineraalwater
- ¾ kopje honing
- 2 kopjes verse munt (gehakt)
- 6 theelepels citroensap
- Ijsblokjes
- Enkele aardbeien of blauwe bessen om te garneren
Maak de thee en laat goed afkoelen, plaats daarna in de koelkast. Gebruik hiervoor 8 kopjes water en de 8 theezakjes.
Stap 2Voeg nu de honing, het citroensap en de munt aan het laatste kopje water toe en warm zachtjes op tot de honing opgelost is.
Stap 3Snij de aardbeien of spoel de blauwe bessen. Plaats een hoeveelheid naar keuze in een koud glas en voeg ijsblokjes toe.
Stap 4Voeg nu ook de thee en het honing-muntmengsel toe.
Stap 5Werk af met een leuk rietje of een takje munt voor een sierlijke touch!
Reactie plaatsen
Reacties