Hierbij deel ik een artikel uit HLN van 27 Februari 2023
Proefproject moet almaar groeiende populatie terugdringen
Speciale lokvallen moeten Aziatische hoornaar vangenproefproject moet almaar groeiende populatie teugdringenDe provincie Antwerpen plaatst verspreid over Mol en Balen de komende dagen een vijftigtal speciale lokvallen om koninginnen van de Aziatische hoornaar te vangen. De diertjes worden dan verdelgd om te voorkomen dat zij nieuwe nesten starten. Het gaat om een proefproject dat de almaar groeiende populatie van het invasieve beestje moet terugdringen.Liese Demeulenaere
LIESE DEMEULENAERE
De Aziatische hoornaar is een invasieve wespensoort die sinds 2017 in Vlaanderen voorkomt. "Er gaan heel wat verhalen de ronde over deze wesp en veel mensen zijn ongerust. En dat komt vaak omdat men onvoldoende geïnformeerd is. Natuurlijk doet een steek van de Aziatische hoornaar enorm veel pijn, maar alleen voor wie allergisch is aan de dieren kan het echt levensbedreigend zijn. En eigenlijk is het ook geen agressief dier, alleen als je in de buurt van hun nest komt", weet schepen voor Milieu en Groen Frederik Loy (cd&v).
Biodiversiteit
"Dat terzijde vinden we het wel belangrijk om de populatie in te dijken. De Aziatische hoornaar is immers een bedreiging voor onze biodiversiteit. Ze eten honingbijen en andere inheemse bestuivers, wat schadelijk is voor de omgeving."
De gemeente Mol stapt daarom samen met gemeenten Balen, Geel en Meerhout in een proefproject van de provincie. "Voor het proefproject worden lokvallen geplaatst in Mol en Balen, in een perimeter van 1 kilometer rond een nest op de grens tussen beide gemeenten. In een ander even groot gebied in Geel en Meerhout blijft alles zoals het is, zonder interventies met lokvallen. Na drie jaar vergelijken we het aantal nesten van de Aziatische hoornaar op de twee proefgebieden en weten we of de lokvallen een effectief middel zijn om de populatie onder controle te houden", legt Kathleen Verstraeten van de dienst Duurzaam Milieu- en Natuurbeleid van provincie Antwerpen uit. "In totaal zal Mol 38 lokvallen tellen, Balen krijgt er twaalf. De lokvallen staan telkens ingepland op 350 meter van elkaar."
Opvallend is dat de nieuwe lokvallen de Aziatische hoornaar op een milieuvriendelijke manier aanpakken. "De beestjes worden nu vaak bestreden met een wespenmiddel, dat drie tot vier maanden actief blijft, in het bodemwater terechtkomt en álle insecten schaadt, niet alleen wespen. Onze vallen bevatten daarentegen de onschadelijke lokstof trappit. Daar komen ook andere insecten op af, maar alleen de koninginnen van de Aziatische hoornaar geraken er niet meer uit en blijven dus gevangen. Studenten van Universiteit Antwerpen en Thomas More Hogeschool kijken de vallen om de twee dagen na. Zij zullen de gevangen koninginnen verdelgen om nieuwe nesten te vermijden. Het zijn immers de koninginnen die in de bodem overwinteren en in het voorjaar ontwaken, waarna ze kleine nestjes starten op lage hoogtes, zoals de grond of onderaan in een haag. Als we dat kunnen voorkomen, dan kunnen we de populatie indijken."
Exponentieel
Maar wie denkt dat de Aziatische hoornaar daarmee helemaal zal verdwijnen, die moeten we helaas teleurstellen. "Momenteel zijn er 368 nesten in heel de provincie Antwerpen, maar dat aantal blijft exponentieel groeien als we niet ingrijpen. Ons doel is om de groeicurve af te vlakken en de populatie onder controle te krijgen. Maar we zullen er nooit volledig van af geraken. De Aziatische hoornaar zit nu eenmaal in Europa en daar zullen we mee moeten leren leven."
Als het proefproject gunstige resultaten kent, zal gemeente Mol mogelijk lokvallen verspreiden onder haar inwoners om zo de imkers in de buurt een handje te helpen in de bescherming van hun bijen.
Reactie plaatsen
Reacties