100.000 samengestelde ogen, 200.000 vleugels en 300.000 pootjes.
Tijdens het hoogseizoen in de vroege zomer bestaat een kolonie honingbijen in een bijenkorf uit ongeveer 50.000 bijen.
Wat op het eerste oog een grote puinhoop lijkt is in werkelijkheid een goed georganiseerde superorganisme.
Alle leden van de gemeenschap – koningin, werkbij of dar – streven hetzelfde doel na: het voortbestaan van de kolonie en zijn nakomelingen. Om dit doel te bereiken zijn de honingbijen onderverdeeld in duidelijk onderscheiden werkzaamheden.
de koningin
Elke kolonie heeft altijd slechts één koningin. Ze leeft maximaal vijf tot 7 jaar en is in die tijd de enige die voor nakomelingen zorgt.
Ze stuurt haar medebewoners in de bijenkorf aan met een fysiologische drug: de koninginnenstof, een feromoon.
Net als de werkbijen, is de koningin in eerste instantie ontstaan uit een bevruchte eicel.
Gedurende het gehele stadium van larf worden zij door verpleegkundige bijen in een koninklijke cel gehouden en gevoed met een dieet; het voedzame koninginnengelei.
Als de koningin na ongeveer 16 dagen voor het eerst in actie komt gebruikt ze haar angel voor de eerste en laatste keer; dat doet ze om haar rivalen te doden – een gemeenschap kan slechts één koningin hebben. Dan gaat ze op een soort bruidsvlucht met de darren en neemt eenmalig tot wel 10 miljoen zaadcellen op in haar spermatheca. Daarna legt ze tot 2.000 bevruchte en onbevruchte eitjes per dag in de daarvoor bestemde broedcellen; tot wel 200.000 eitjes per seizoen.
Uit de bevruchte eitjes komen de werkbijen en de nieuwe koningin, de onbevruchte eitjes leveren darren op.
Naast het leggen van eitjes controleert de koningin de gang van zaken in de gemeenschap door middel van feromonen. De stof ondersteunt het leergedrag van de werkbijen en houdt ze bij elkaar (zelfs in een zwerm), het onderdrukt de ontwikkeling van eierstokken en de vorming van nieuwe koninginnen, en trekt darren aan tijdens het broedseizoen.
Elk jaar maakt de koningin plaats voor een opvolgster.
Voordat ze met een zwerm van duizenden bijen aan het begin van de zomer de bijenkorf verlaat, legt ze eitjes voor haar gemeenschap in hiertoe voorbereidde koninginnencellen. Hieruit wordt de nieuwe koningin geboren. De zwerm verzamelt zich in een enorme en bruisende tros en zoekt naar een nieuw tehuis. Dit tot grote vreugde van de imker, die de zwerm uit een boom kan halen en in een nieuwe bijenkorf kan huisvesten. Ook de bijen hebben hier voordeel bij want honingbijen kunnen niet zonder behuizing in het wild overleven.
Reactie plaatsen
Reacties