Hebben Darwin of Einstein dit echt gezegd?

Gepubliceerd op 6 maart 2024 om 12:13

Zeiden Charles Darwin of Albert Einstein werkelijk dat als de bijen zouden uitsterven, de mensheid nog vier jaar te leven zou hebben?

Niemand twijfelt eraan dat Albert Einstein een van de intelligentste mensen was die ooit op aarde hebben rondgelopen. Er moet echter aan worden herinnerd dat hij zich niet met bijen bezighield, maar met natuurkunde.

Het oudste bewijsmateriaal dat rechtstreeks de bewering van Einstein toeschrijft dat planten zonder bijen zullen uitsterven, is een artikel dat in 1941 in de Canadian Bee Journal verscheen. Het oorspronkelijke ‘citaat’ verschilde van de versie die we momenteel kennen en lezen: ‘Als ik het mij goed herinner, heeft Einstein gezegd:

"Verwijder een bij van de aardbodem en in één klap heb je minstens honderdduizend planten verwijderd die niet zullen overleven."

Deze uitdrukking is hoogstwaarschijnlijk voortgekomen uit een fragment uit het boek 'The Life of Bees' van Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck, waarin werd verwezen naar het uitsterven van honderdduizend planten als deze insecten verloren zouden gaan. De auteur heeft deze verklaring niet aan een specifieke ‘naam’ toegeschreven, maar alleen gesteld dat ‘er onderzoek naar wordt gedaan’. Waarschijnlijk baseerde hij zijn tekst op de ontdekkingen van Charles Darwin.

De evolutionist bestudeerde feitelijk honingbijen, wat hem veel moeilijkheden bezorgde bij zijn onderzoek. De beroemde zin sprak hij echter niet uit, al benadrukte hij in ‘The Origin of Species’ dat als hommels uitsterven, de planten die daarvan afhankelijk zijn ook niet zullen overleven. Ik vraag me af of Darwin zich realiseerde dat niet alleen soorten evolueren, maar ook informatie... Sinds zijn verklaring over de ecologische relatie tussen hommel en bloem hebben de conclusies van de wetenschapper bijna de hele inhoud, en zelfs de auteur, veranderd.

In 1965 werd de uitdrukking nog groter - dit keer werd in het Franse "La Vie des Betes et l'Ami des Betes" het beroemde "4 levensjaren" toegevoegd en er werd ook gesteld dat Einstein specifieke berekeningen had uitgevoerd om vast te stellen dit.

Vincent Valk (van tijdschrift Gelf) sprak met Dr. Roni Grosz, curator van het Israëlische Albert Einstein Archief, een expert op het gebied van het leven en werk van de uitmuntende natuurkundige. De wetenschapper gaf toe dat hij zeer verrast was toen de zin werd geciteerd, omdat... Einstein in geen enkele wetenschappelijke context over bijen sprak.


De populariteit van de zin nam toe met het zich verdiepende fenomeen van CCD (plotselinge massale verlaten van de bijenkorf door bijen) en de toenemende media-aandacht voor dit onderwerp. Toen in 1994 een brochure die werd verspreid door de Nationale Unie van Franse Imkers (UNAF) ook het citaat van Einstein bevatte, pikten de kranten dit dan ook op. De uitdrukking verscheen in kranten als "Scotsman", "The Guardian", "Der Spiegel", "The Independent" en "International Herald Tribune".

Het hele pad van de evolutie van de zin werd getraceerd en gepresenteerd door Garson O'Toole, auteur van de website "Quote Investor", die de oorsprong van citaten traceert.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.