kruidenwis

Gepubliceerd op 21 mei 2024 om 19:59
  • Een kruidenwis is een bos/bundel van inheems kruid of verschillende kruiden dat traditioneel wordt gebruikt voor rituelen en ceremonies, vooral in Europa.
  • Het bestaat uit zorgvuldig geselecteerde kruiden die bij elkaar worden gebonden en vaak worden gebruikt om bescherming te bieden tegen negatieve invloeden of om dankoffers en zoenoffers te brengen aan de goden.
  • De specifieke kruiden die worden gebruikt kunnen variëren, maar vaak bevatten ze planten zoals rozemarijn, lavendel, salie, tijm en andere aromatische of geneeskrachtige kruiden. Ook nog bijvoet, sint-janskruid, korenbloem, boerenwormkruid,... en nog zoveel andere kruiden kunnen hierin gebruikt worden.
  • De kruidenwis kan worden gebruikt om huizen te zegenen, kwade geesten te verdrijven of als een symbool van geluk en voorspoed.
  • Het heeft ook een praktische toepassing als natuurlijk insectenwerend middel of om een aangename geur in huis te verspreiden.
  • Men gebruikte ook de kruiden bij ziekte.
  • Vroeger werd het beschouwd als bescherming tegen demonen en boze geesten, maar tegenwoordig kunnen we beter zeggen dat de kruiden en hun frequenties slechte vibraties, stemmingen en intenties van bezoekers en bewoners weren.
  • Dit gebruik heeft wortels in zowel heidense tradities als in het christendom, waar het bijvoorbeeld op Maria-Hemelvaart wordt gezegend. Of op midzomer dag, wanneer de kruiden het krachtigst zijn.
  • De kruidenwis kan ook worden opgehangen bij de voordeur of in huis voor bescherming en het afweren van onheil.

Enkele kruiden die traditioneel in een kruidenwis worden gebruikt zijn:

  • Boerenwormkruid: Verjaagt demonen en wormen
  • Bijvoet: Beschermt tegen slechte spirits, brand en onweer
  • Brandnetel: Beschermt ook tegen donder en bliksem, beschermt het huis tegen negativiteit
  • Citroenmelisse: Biedt bescherming tegen kwaad en gevaar
  • Duizendblad: Staat voor dapperheid en kracht
  • Goudsbloem: Beschermer van huwelijk en relaties, staat voor goede relatie met de voorouders
  • Guldenroede: Geassocieerd met zon, geld en levenskracht
  • Hyssop: Heeft een reinigende werking en bevordert positiviteit
  • Kamille: Beschermt tegen slechte spirits en staat voor feestelijkheid
  • Korenbloem: Biedt bescherming, leven en vruchtbaarheid

De kruiden worden zorgvuldig geselecteerd en bij elkaar gebonden om bescherming te bieden tegen negatieve invloeden en om positieve energieën aan te trekken.

Het is een zeer oude en mooie traditie die vaak wordt uitgevoerd rond midzomer of op 15 augustus tijdens Maria Ten Hemelopneming, wanneer men gelooft dat de kruiden de meeste zonnekracht bevatten.

Maar men kan een kruidenwis samenstellen op een dag dat voor ons heel belangrijk is. Vandaar dat het bruidsboeket tijdens een huwelijk wordt gebruikt, samengebonden bloemen, met elk een symbolische betekenis. Het boeket wordt dan naar een toekomstige bruid gegooid zodat ze geluk en voorspoed bieden in een volgend huwelijk. De oorsprong komt van de kruidenwis, welke bescherming bied en vaak ook aan anderen gegeven werd voor geluk en voorspoed. 

Best is wel je eigen kruidenwis te maken, daar je je eigen intenties erin kan steken. 

 

Je eigen kruidenwis maken

  1. Verzamelen: Kies minimaal zeven verschillende kruiden die traditioneel worden geassocieerd met bescherming en positieve energie. Voorbeelden zijn boerenwormkruid, bijvoet, brandnetel, citroenmelisse, duizendblad, goudsbloem, guldenroede, hyssop, kamille en korenbloem

  2. Oogsten: Oogst de kruiden bij voorkeur in de ochtend of avond. Neem van iedere plant niet meer dan drie stelen en bedank de plant voor haar giften 

  3. Intenties Zetten: Terwijl je de kruiden verzamelt, focus op je intenties voor bescherming en welzijn voor je huis en gezin, of eventueel voor voorspoed en geluk voor de persoon aan wie je deze zal geven.

  4. Binden: Bind de kruiden samen tot een bos. Dit kan met een natuurlijk touw of lint. Je kan tijdens  het binden  je intenties nog kracht bij geven door ze  luidop te zeggen terwijl je het boeket vastbind.

  5. Elementen: Zegen je kruidenwis met de vier elementen:

    • Aarde: Strooi wat zout over je kruidenwis of eventueel een beetje aarde
    • Lucht: Haal je kruidenwis door de wierook 
    • Vuur: Haal je kruidenwis door het vuur, eventueel het vuur van de kruidenwis van het jaar ervoor.
    • Water: Doop hem in of besprenkel hem met water
    • Spirits: Sprenkel drie druppels etherische olie over je kruidenwis of eventueel iets wat met spirits te maken heeft.
  6. Ophangen: Hang de kruidenwis op een duidelijk zichtbare plek aan je huis, bij voorkeur buiten, om bescherming te bieden tegen negatieve invloeden van buitenaf. Het kan ook binnen bij de voordeur om negatieve energie buiten te houden en positieve energie te verwelkomen.  Op een centrale plek zoals de keuken, een plaats waar veel activiteit plaatsvindt kan helpen om een positieve sfeer te creëren en voedselbereiding te zegenen.  In de slaapkamer is dit dan weer goed voor een goede nachtrust zonder nachtmerries en zuivere dromen.  Bij een raam hangen, waarbij de kruiden kunnen opladen met de krachtige energie van zon en maan. Dit versterkt de  beschermende eigenschappen. In de woonkamer kan een kruidenwis een positieve sfeer creëren, gasten verwelkomen en negatieve energieën neutraliseren. De specifieke locatie hangt af van je persoonlijke voorkeur en intentie, Kies een plek voor je kruidenwis dat het meest effectief zal zijn voor jouw behoeften en noden.

Dit ritueel wordt vaak uitgevoerd rond midzomer of op 15 augustus tijdens Maria Ten Hemelopneming, wanneer men gelooft dat de kruiden de meeste zonnekracht bevatten.  De herfst equinox of lente equinox zijn zeker ook geschikte momenten om een kruidenwis te maken. Elke periode heeft zijn eigen kracht en energie.. er groeien ook andere kruiden , welke andere specifieke eigenschappen bezitten. Geniet van het proces en de bescherming die je kruidenwis biedt! 

 

 

En wat met de oude kruidenwis?

Een oude kruidenwis kan op verschillende manieren worden behandeld, afhankelijk van je intenties en overtuigingen. 

  1. Recyclen of composteren: Als de kruidenwis is uitgedroogd of niet langer bruikbaar is, kun je de kruiden en bloemen recyclen of in je compostbak doen. Op deze manier geef je ze terug aan de aarde.

  2. Verbranden: Sommige mensen kiezen ervoor om een oude kruidenwis ritueel te verbranden. Dit kan worden gedaan als een symbolische handeling om negatieve energieën te zuiveren of om dankbaarheid te tonen voor de bescherming die het heeft geboden.

  3. Begraven: Graaf een klein gat in de grond en plaats de kruidenwis erin. Bedank de kruiden en bloemen voor hun bescherming en laat ze terugkeren naar de aarde.

  4. Herladen: Als je nog steeds gelooft in de beschermende eigenschappen van de kruidenwis, kun je deze herladen door hem opnieuw op te hangen op een speciale dag, zoals midzomer of een andere spirituele gelegenheid.

  5. Bewaren als aandenken: Als de kruidenwis een speciale betekenis voor je heeft, kun je ervoor kiezen om hem te bewaren als aandenken. Plaats het bijvoorbeeld in een doosje of wikkel het in een stuk stof en bewaar het op een veilige plek.

Onthoud dat je persoonlijke overtuigingen en intenties bepalen hoe je met een oude kruidenwis omgaat. Kies de methode die het beste bij jou past en respecteer de symboliek en energie die het met zich meebrengt. 🌿✨

 

Heb je je kruidenwis gemaakt? je kan een foto doorsturen, dan hang ik deze op , mee in dit bericht . En kan het als voorbeeld voor de anderen gebruikt worden. Ik ben benieuwd naar jouw kruidenwis!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb